GENTSE UNIVERSITAIRE MUSEA WETENSCHAP
TOON ZET DE
11 oktober 2013 tot 28 mei 2014
elke werkdag van 10u tot 12u en van 14u tot 17u
TENTOONSTELLING

Tussen 11 oktober 2013 en 28 mei 2014 komt u in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen in de tentoonstelling ‘Wetenschap zet de toon’ meer te weten over geluid en muziek en de invloed van de wetenschap hierop. We staan stil bij de natuurkundige basisprincipes zoals trillingen, frequenties, resonantie, … Verder laten we ook zien hoe en waar deze principes gebruikt worden in de (hedendaagse) muziekwereld en slaan we de brug naar de dieren- en plantenwereld. Hoe maken dieren gebruik van dezelfde natuurkundige principes voor de productie van geluid en waarom? Hoe produceren en observeren dieren geluid? Hoe veranderden onze muziekinstrumenten door de jaren heen en wat leert de niet-westerse wereld ons over het ontstaan en gebruik van muziek? Het zijn maar enkele van de vragen die aan bod komen in deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling.

RANDACTIVITEITEN MIDDAGLEZINGEN

Naar goede gewoonte organiseren we tijdens de maand maart een aantal lezingen. Tijdens deze editie van de UGent middaglezingen staat de muziek uiteraard centraal. We nemen u mee op ontdekkingsreis naar verre oorden, maar staan eveneens stil bij nieuwe evoluties en toepassingen binnen onze westerse muziek. De lezingen gaan door in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen, telkens om 12 uur. Iedereen is welkom maar de plaatsen zijn beperkt. Het is dus de boodschap tijdig gratis in te schrijven via de link.

 

donderdag 13 maart 2014

‘Sound or Music? Op ontdekkingsreis in de etnomusicologie’

Dr. Paulina van der Zee

(Vakgroep Kunst, Muziek- en Theaterwetenschappen, Universiteit Gent)

HIER INSCHRIJVEN

 

donderdag 20 maart 2014

‘De betekenis van moderne technologie in Ivo van Hove's interpretatie van "Der Ring des Nibelungen" van Richard Wagner’

Prof. Francis Maes

(Vakgroep Kunst, Muziek- en Theaterwetenschappen, Universiteit Gent)

HIER INSCHRIJVEN

 

donderdag 27 maart 2014

‘Thinking out of the box: over de relatie tussen muziek, lichaamsbeweging en nieuwe technologieën’

Prof. Marc Leman

(Vakgroep Kunst, Muziek- en Theaterwetenschappen, Universiteit Gent)

HIER INSCHRIJVEN

 

AVONDLEZING ‘Van platgents tot burgergents’

Op vrijdag 21 februari 2014 om 20 uur ontvangen we in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen Dhr. Eddy Levis, voorzitter van de ‘Gentse Sosseteit’. Dhr. Levis zal ons inwijden in de geschiedenis van het Gentse dialect. Hij verzorgt voor ons de voordracht ‘Van Platgents tot Burgergents, analyse van een stadsdialect’. Deelname is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk aangezien het aantal plaatsen beperkt is.

HIER INSCHRIJVEN

Dag van de Wetenschap:
Workshop EMS Synthi 100

Op zondag 24 november 2013 opent het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen de deuren in het kader van de 3de editie van de Dag van de Wetenschap. Tijdens dit wetenschapsfeest kan u de tentoonstelling ‘Wetenschap zet de Toon’ bezoeken, maar u kan eveneens deelnemen aan een intensieve workshop met de EMS Synthi 100 van het Instituut voor Psychoacoustica en Elektronische Muziek (IPEM, Universiteit Gent). Van deze legendarische analoge synthesizer werden destijds slechts een vijftigtal exemplaren gebouwd. IPEM beschikt sinds 1979 over het enige exemplaar in België. Deelname aan deze workshop is gratis, maar kan enkel op inschrijving.

 

Aantal plaatsen: 15

Minimum leeftijd: 16 jaar

Duur: van 14  tot 17 uur

HIER INSCHRIJVEN