31 OKTOBER 2014

 

Op deze pagina vindt u een overzicht van het programma tijdens de Nacht van de Universitaire Musea (vrijdag 31 oktober 2014). Het thema van de 'Founding Fathers', de stichtingsfiguren van de wetenschappelijke disciplines en de collecties, en Halloween vormen de rode draad doorheen het programma.

 

De musea zijn doorlopend vrij te bezoeken tussen 18u en 23u. Onze busdienst brengt u van en naar de verschillende locaties.

 

 

Programma voor kinderen

De meeste musea bieden ook  activiteiten voor kinderen aan, van kleuter tot tiener.

 

Maak kennis met het verhaal van Marie, Wolletje en haar kleine belagers in het Museum Morfologie, het Museum voor Dierkunde en de Plantentuin. Ook in andere musea zijn activiteiten voor kinderen voorzien.

 

Alle kinderactiviteiten spelen in op het thema van Halloween: spannend en verrassend! Kinderen die zich verkleden krijgen bovendien een kleine verrassing!

 

 

Bar in het Palmarium

In de bar kan u even tot rust komen, genietend van een warm of koud drankje. De setting van de bar is uniek: in het Palmarium van de Plantentuin.

 

 

Archeologisch Museum

De bezoekers worden verrast door een fijne collectie van archeologische voorwerpen uit Egypte, Griekenland, Italië en Spanje. Daarnaast zijn fraaie bodemvondsten uit West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen te zien, het resultaat van zowel toevalstreffers sinds de 18e eeuw als van het systematisch archeologisch onderzoek van de Gentse Universiteit vanaf 1950.

 

Doorlopend: vrij bezoek

 

De collectie kent enkele markante 'Founding Fathers', met name kannunik Martin-Jean De Bast en Bernard Rottiers. De conservator vertelt er u meer over.

 

Etnografische verzamelingen

Eén van de best bewaarde geheimen van de Universiteit Gent is dat zij beschikt over de oudste collectie etnografica van Vlaanderen. Ze is ondergebracht in Het Pand. Er zijn bijzonder mooie, waardevolle en unieke stukken te vinden die het verhaal vertellen van volken uit Oceanië, Afrika en de Amerika's. Overeenkomsten en tegenstellingen tussen verschillende culturen worden thematisch belicht.

 

Doorlopend: vrij bezoek

 

18u30, 19u30, 20u30, 21u30 en 22u30: Rondleiding

 

Voor veel volken, ook in Europa, was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Op deze Halloween maak je kennis met de verborgen verhalen rond beelden en maskers die heksen, medicijnmannen en geheime genootschappen gebruikten om magische krachten uit te oefenen. Een spannende tocht in de voetsporen van Frans Olbrechts, de 'Founding Father' van de Etnografische Verzamelingen, die zowel volkskundige als antropoloog was.

 

Kinderactiviteit

 

18u30, 19u30, 20u30 en 21u30: Mexicaans dodenfeest

 

De avond van 31 oktober is het Halloween, de avond voor Allerheiligen. In Mexico vieren ze dan het dodenfeest. Daar geloven ze dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde. Op deze dag zijn schedels en karikaturen van skeletten een belangrijk symbool. De kwasten, verftubes en schorten liggen alvast voor jullie klaar. Schilder een cool skeletmaskerpak en bekijk jezelf ermee in de lachspiegel!

 

 

Museum Morfologie

De collectie van het Museum Morfologie op de Faculteit Diergeneeskunde bevat een uitgebreide collectie skeletten, een unieke verzameling plastinaten - een techniek die bekend is van de Körperwelten-tentoonstellingen - en afgietselpreparaten. Met de afgietseltechniek worden driedimensionale replica’s gemaakt van lichaamsholten (bv. buikholte) en holle organen (bv. bloedvaten).

 

Doorlopend: vrij bezoek

 

Met aandacht voor de ‘Founding Father’ van de morfologie (Vesalius).

 

Doorlopend: Installatie van Chantal Pollier in het Anatomisch Amfitheater

 

Beeldend kunstenaar Chantal Pollier laat zich inspireren door de hardnekkige gedrevenheid waarmee zowel de wetenschapper als de kunstenaar aan de slag gaan. Deze installatie toont tegelijk de fascinatie voor het gekwetste lijf en de horreur van het reële. Geur, geluid, vorm en kleur: ‘Wondes’ is een werk gecreëerd voor deze museumnacht, in samenwerking met de Vakgroep Morfologie.  Meer informatie over de kunstenares vindt u hier.

 

20u15 en 21u15: Lezing 'De Dierenwereld van de IJstijd' door Ludo Hellemans

 

Met het einde van de laatste grote IJstijd (ongeveer 12.000 jaar geleden) veranderde de dierenwereld ingrijpend: allerlei typische IJstijd-dieren zoals holenberen, mammoeten en wolharige neushoorns verdwenen in tamelijk korte tijd van het toneel. Wij kennen ze van grotschilderingen en kleine beeldjes. Ludo Hellemans is als bioloog geboeid door de vraag naar het evolutionair nut van ‘kunst’, en naar de evolutie van ‘kunst’ en cultuur in de prehistorie. Hij illustreert zijn vlot toegankelijk verhaal met kleurrijke dia’s.

 

Ludo Hellemans is bioloog en museumconsultant uit Maastricht.

 

De lezing gaat door in Auditorium Maximum en duurt ca. 30 minuten.

 

19u30 en 21u45: Filmvertoning in Auditorium Maximum

 

Fabrica Vitae’ is een tentoonstelling op tournee, geïnspireerd op het werk en nalatenschap van de Belgische anatoom Andreas Vesalius, die dit jaar 500 jaar geleden is geboren. Er worden tijdens deze Nacht drie korte films getoond als smaakmakers voor deze tentoonstelling die in het voorjaar van 2015 de Gentse Universitaire Musea bezoekt.

 

1. 'Liminality' : De toekomst van anatomische collecties is een bekommernis van zowel medici als kunstenaars. Dit academisch erfgoed lijkt immers gedoemd te verdwijnen. Deze kortfilm, gefilmd in het Anatomiemuseum van Toulouse, vloeide voort uit een kunst-wetenschapsproject en belicht hoe waardevol deze collecties ook vandaag nog kunnen zijn.

Kortfilm: co-productie door Valentina Lari en Laurence Talairach-Vielmas

Director: Valentina Lari

Duur: ongeveer 15 min (vertoning enkel om 19u30)

 

2. ‘Medinart’ is een kortfilm waarin men een inkijk krijgt in een netwerk van kunstenaars uit de hele wereld die biomedische wetenschappen communiceren via hun kunstwerken.

Videoproductie: Costis Economides en Elli Pavloudi (ONTIME productions)

Duur: 20 min (vertoning om 19u30 en 21u45)

 

3. De documentaire-trailer ‘Fabrica Vitae’ toont hedendaagse en vernieuwende kunstenaars en wetenschappers die praten over hun werk, over hoe ze het lichaam nu benaderen en hoe ze de toekomst van de mensheid en het menselijk lichaam zien.

Realisatie: Sofie Hanegreefs en Jelle Janssens (Anderewereldfilms)

Interviews: Pascale Pollier

Duur: 15 min (vertoning enkel om 21u45 - expliciete beelden)

 

Kinderactiviteit

 

Doorlopend: Interactief kinderverhaal van de Nacht

'Wolletje, het lammetje van Marie, is ziek. Help je mee te zoeken wat haar lammetje ziek maakt en het te genezen?'

 

Doorlopend: Halloween-fotosessie

Kom een foto maken in een echt Halloween-decor met een cycloop, een tweekoppig monster,... Vanaf maandag 3 november worden de foto's  online gezet!

 

 

Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde

Het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde toont geneeskundige instrumenten uit de Gallo-Romeinse oudheid en uit de 17de-20ste eeuw.

 

Doorlopend: vrij bezoek

Tijdens de Nacht van de Universitaire Musea wordt een collectie geneeskundige instrumenten tentoongesteld die in de 17de tot 20ste eeuw gebruikt werden. De stukken worden thematisch ondergebracht in de kloostercellen per medisch specialisme: algemene geneeskunde, heelkunde, oogheelkunde, oor-, neus-, keelziekten, verloskunde en gynaecologie, anesthesie, tandheelkunde, psychiatrie, fysiologie, morfologische wetenschappen, dermatologie, verpleegkunde, enz.

De collectie is doorlopend vrij te bezichtigen.

 

Founding Father:  Willem I

De collectie medische instrumenten van het museum werd samengesteld dankzij een gift van Koning Willem I aan de Faculteit Geneeskunde bij de stichting van de Universiteit Gent in 1817.

 

 

Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen

Het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen schetst de evolutie van de verschillende wetenschapstakken gedurende de laatste 200 jaar aan de hand van de technologische vooruitgang van wetenschappelijke en didactische instrumenten en modellen.

 

Doorlopend: vrij bezoek

 

Ontdek de iconen van het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen tijdens je bezoek aan de vaste opstelling van het museum: Joseph Plateau (vader van de film), Leo Baekeland (pionier van de kunststofchemie), Désiré Van Monckhoven (vader van de Belgische fotochemie) of August Kekulé (grondlegger van de aromatische chemie).

 

Doorlopend: vrij bezoek aan de tentoonstelling ‘Kristallen Verhelderd’

 

Elk jaar worden enkele tienduizenden ton kristallen industrieel gegroeid. Daarvan wordt slechts een klein percentage gebruikt voor bv. de productie van juwelen. Het overgrote deel vindt zijn weg naar onze GSM’s, computers, zonnecellen op onze daken, … Wie hierover meer te weten wil komen en op zoek wil gaan naar de oorsprong van de kristallografie, kan een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Kristallen Verhelderd’.

 

Doorlopend: vrij bezoek aan de tentoonstelling ‘Fotografie HERontdekt’

 

Tegenwoordig worden we continue overspoeld door beelden: reclame, televisie, kranten, internet… Zelfs onze mobiele telefoon kan foto’s maken. Maar hedendaagse fotografie is het resultaat van meer dan 150 jaar experimenteren waarbij Belgische wetenschappers een belangrijke rol hebben gespeeld. De tentoonstelling ‘Fotografie HERontdekt’ zet de pioniers uit de begindagen van de fotografie terug in het licht.

 

Doorlopend: Op zoek naar de oorsprong van de animatiefilm

 

Heeft u onlangs nog naar een animatiefilm gekeken? We durven te wedden dat u niet wist dat de basis hiervoor door een Belg werd gelegd. Joseph Plateau ontwikkelde omstreeks 1830 zijn zogenaamde phenakistiscoopschijven en was hiermee de allereerste ooit om bewegend beeld te produceren. Geïntrigeerd? Aan de hand van een reeks demonstratietoestellen komt u er meer over te weten.

 

22u: Audiovisuele voorstelling ‘175 jaar fotografie in België’

 

Wie, na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Fotografie HERontdekt’ nog meer te weten wil komen over de geschiedenis van de fotografie, kan om 22u de audiovisuele voorstelling ‘175 jaar fotografie in België’ bijwonen. Gedurende 70 minuten neemt Maurice Dorikens ons mee op een ware ontdekkingstocht doorheen dit unieke stukje Vlaamse wetenschappelijke, culturele en industriële geschiedenis.

Duur: 70 min.

 

Kinderactiviteiten

 

18u30, 19u30 en 20u30: Spelen met fysica en chemie: een keur aan demonstraties uit onze educatieve workshops

 

De voorbije jaren ontwikkelde het museum diverse educatieve workshops waarbij tal van historische experimenten werden gereconstrueerd, aangevuld met hedendaagse interpretaties en soms zelfs spectaculaire demonstraties. Vanavond kunt u zich laten verrassen tijdens een interactieve demonstratie van de meest populaire ‘proefjes’ uit onze workshops. Doelgroep: ongeveer 10-18 jaar. Inschrijven is verplicht.

 

Hier inschrijven

 

Doorlopend tot 21u: 'Een tekening uit het spiegelpaleis' (kleursessie)

 

Een vervormde afbeelding, een leeg frisdrankblikje en wat aluminiumfolie – meer heb je niet nodig om een tekening om te toveren tot een attractie uit het spiegelpaleis. Tijdens het bezoek van mama en papa worden onze allerkleinste bezoekers opgevangen in onze teken- en kleuracademie waar zij een mooie verrassing in elkaar knutselen. Doelgroep: kleuters en jonge knutselaars.

 

 

Museum voor Dierkunde

Het Museum voor Dierkunde huisvest vertegenwoordigers van alle groepen van het dierenrijk.

 

Doorlopend: vrij bezoek

 

Doorlopend: Tijdelijke tentoonstelling 'De zin en onzin van migraties'

 

In deze tentoonstelling leer je waarom en hoe organismen migreren, wat dit betekent en hoe zinnig of onzinnig dit allemaal kan zijn voor de betrokken soorten.

 

Doorlopend: Onze Vaderen...Carolus Linnaeus, Charles Darwin en Felix Plateau

 

In deze presentatie leer je een aantal verrassende zaken over de vader van de wetenschappelijke naamgeving (Linnaeus), de vader van de evolutietheorie (Darwin) en de vader van het Museum voor Dierkunde (Plateau). Je komt te weten hoe deze mensen waren als kind, hoe ze tot hun studiekeuze kwamen, hoe ze hun vrouw vonden en wat zij betekenen voor onze maatschappij en wetenschap. Deze PowerPointpresentatie wordt uiteraard geïllustreerd met originele stukken doorheen het Museum.

 

Kinderactiviteit

 

18u15, 19u15, 20u15, 21u15 en 22u15: 'Over kronkelende kriebels en meelwormen'

 

In ware Halloweenstijl gaan we tussen kasten en bokalen op zoek naar parasieten en hun jammerende gastheren. Het wordt zoeken in het donker maar tevens een leerrijke ervaring. Op het einde van de rit mogen de kinderen en hun ouders gebakken meelwormen proeven en nemen kinderen in Halloween tenue zelf-geoogste snoepwormen mee naar huis. Kortom een museumbezoek zoals je het nog nooit hebt meegemaakt. Het geheel duurt 35-45 minuten. Voor kinderen van 9 t.e.m. 14 jaar. Het aantal deelnemers per groep is beperkt tot 15 kinderen (ouders niet meegerekend), dus reservatie is noodzakelijk.

 

Hier inschrijven

 

 

Plantentuin

De Plantentuin van de Universiteit Gent is sinds 1902 ingericht aan de rand van het Citadelpark. Op een oppervlakte van 2,75 ha, waarvan 4.000 m² serres, zijn maar liefst 10.000 plantensoorten samengebracht.

 

Doorlopend: vrij bezoek

 

Doorlopend: Rondleiding

 

De Gentse Plantentuin, de 'Baudeloo-hof', ontstond na de aanhechting van onze gebieden bij de Franse Republiek. Dankzij passie en toewijding van bekwame figuren - sommigen van hen vereeuwigd in namen van planten zoals 'Musschia', 'Donkelaaria', 'Kickxia' - kwam de tuin tot groei en bloei.

 

Met een geleid bezoek aan de serres en tuin maak je kennis met deze grondleggers van onze botanische collectie.

 

Een beeldverhaal over onze illustere voorgangers kan je ook volgen in het Museum voor Dierkunde.

 

Kinderactiviteit

 

Doorlopend: Een medicijn voor Wolletje

 

Soms zijn planten helden. Planten kunnen immers gebruikt worden als medicijn om infecties met wormen te verjagen. Met zaklamp kunnen kinderen in de tuin, tussen bomen onder donkere struiken speuren naar planten die wormen verjagen. Vergeet je zaklamp en laarzen niet!

 

 

Universiteitsarchief

De archieven van rectoren, professoren, studenten, faculteiten,... staan broederlijk naast elkaar in de rekken van het Universiteitsarchief. De collectie is even veelzijdig als onze Alma Mater.

 

Doorlopend: Rondleiding

 

De Universiteit Gent opent haar deuren…

 

… in 1817. Bijna 200 jaar geleden plantte Willem I, onze ‘Founding Father’, een universiteit neer in Gent. Wie was Willem I? Waarom werd er een universiteit in Gent opgericht? Hoe zag het onderwijs en onderzoek eruit in 1817? Hoeveel studenten schreven zich in en wat studeerden ze? Willem I is bovendien de grondlegger van onze museale collecties die jullie vanavond kunnen bezoeken. Welke rol werd aan deze collecties toegekend?

 

We vertellen het graag aan de hand van het originele bronnenmateriaal dat voor deze avond -bij uitzondering- uit de dozen wordt gehaald. Opgelet: u dient voor dit intrigerende verhaal de donkere trappen af te dalen en u te begeven naar de donkere kelders (jawel: -2!) van het ‘Rectoraat’.

 

Doorlopend: 'De rode knop'

 

Met één druk op 'De rode knop' breng je het radarwerk van de tijd tot stilstand en maak je een sprong in het verleden. Je ziet: …een alumnus in de ruimte, een aangespoelde vinvis, het eerste patent, een nobelprijswinnaar, grootse labo’s en een Boekentoren in de Gentse binnenstad, studenten in actie…

 

Kinderactiviteit

 

Doorlopend tot 21u: 'Wat is dat: een universiteit?'

 

Het ontstaan van de Gentse universiteit wordt aan de hand van een kleurboekje aan kinderen (6 tot 10 jaar) verteld. Na een rondleiding met opdrachtjes kunnen de kinderen de plaatjes inkleuren.

 

 

Volkssterrenwacht Armand Pien

De Volkssterrenwacht Armand Pien staat open voor iedereen die interesse heeft in sterrenkunde, ruimtevaart, weerkunde en aanverwante wetenschappen. Door tal van activiteiten (kijkavonden, cursussen, voordrachten,...) willen we het brede publiek laten kennismaken met de wonderen van het heelal.

 

Doorlopend: vrij bezoek

 

Doorlopend: Kijken door de telescoop

 

We kijken bij helder weer met telescopen naar de hemel, onder andere met de prachtige telescoop van Désiré Van Monckhoven uit 1880, die onlangs een opknapbeurt kreeg.

 

Doorlopend: Weerstation

 

Nieuwsgierig hoe weersvoorspellingen tot stand komen? In ons weerstation kom je het te weten.

 

18u30, 19u30, 20u30, 21u30 en 22u30: 3D-voorstelling

 

Tijdens een 3D-voorstelling over het zonnestelsel waan je je werkelijk in de ruimte.

 

Kinderactiviteit

 

Kinderen kunnen zonder probleem aansluiten bij het programma voor volwassenen.